Damman-Croes

Het projectgebied in hartje Krottegem is in de volksmond beter gekend als de site Damman-Croes naar het voormalige metaalconstructiebedrijf dat er gevestigd was. Sinds het faillissement op 9 april 2015 ligt de site er verlaten bij en wacht er op een nieuwe stedelijke invulling. De projectzone bestaat uit ongeveer 18.000 m2 met onder andere een voormalige bibliotheek, diverse woningen, werkhuizen en loodsen.

Na een mededingingsprocedure werd projectontwikkelaar CAAAP gekozen om uitvoering te geven aan de ambities voor deze locatie.

Dit is het programma:

  • Woonfunctie

Er komt een residentiële gedeelte met een mix van woontypes voor alle doelgroepen: niet alleen appartementen, maar ook ruimere woningen voor gezinnen en compactere units voor jonge starters. Huidig voorstel spreekt over een 20-tal woningen een een 7-tal kleinere appartementsgebouwen telkens bestaande uit 5 tot 15 appartementen van verschillende groottes. In totaal worden ongeveer 110 woongelegenheden gecreëerd in deze nieuwe woonbuurt.

  • Basisschool

Het is de bedoeling om de bestaande vestigingen van Basisschool Mozaïek samen te brengen in een nieuwbouw op het projectgebied langs de kant van de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Er is in het project nog ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen beschikbaar die ingevuld kan worden door andere organisaties die hiervoor geïnteresseerd zouden zijn.

  • Groen

Zo wordt maar liefst 30% van het projectgebied ingericht als open publieke ruimte waarvan minstens de helft ook een aaneengesloten groene ruimte zal zijn. Dat zorgt voor een grote toegankelijkheid van het gebied en er ontstaat zelfs een fiets- en wandelas tussen de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en de Spanjestraat.

Participatie

De plannen worden verder uitgewerkt met de buurt en de huidige partners via een participatief traject. Onderstaande zaken worden aan de hand van een participatietraject uitgewerkt:

  • geschikte invulling daktuin
  • geschikte invulling bibliotheek De Vriendschap
  • inrichting openbaar groen

Buurtbewoners en geïnteresseerden zullen ook steeds terecht kunnen in een buurtpunt dat in Bibliotheek De Vriendschap wordt opgezet. Daar kunnen ze hun gegevens achterlaten en worden ze verder op de hoogte gehouden.

Wil je op de hoogte blijven van de plannen? Hou dan zeker www.caaap.be/dammancroes in de gaten!

BijlageGrootte
Afbeeldingspictogram ontwerp_1.png1.73 MB
Afbeeldingspictogram ontwerp_2.png1.21 MB

Ga naar de site van CAAAP om meer te weten over het project Damman-Croes

Meer info