Een nieuw wijkcomité starten

Waarom een wijkcomité oprichten

Door een actieve rol op te nemen als wijkcomité creëer je betrokkenheid van de bewoners in hun eigen buurt.

Door fijne activiteiten en gezellige bijeenkomsten te organiseren, zorg je er mee voor dat je buren elkaar beter leren kennen. Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen:

  • er is altijd iemand in de buurt voor een goed gesprek
  • je kan ervaringen uitwisselen
  • er is veel minder kans om eenzaam te zijn
  • de stap om iemand hulp te vragen wordt kleiner
  • je buren kunnen een oogje in het zeil houden terwijl je op reis bent, of even je planten water geven

Wens je als nieuw wijkcomité ook erkend te worden en een werkingssubsidie te ontvangen, neem dan een kijkje op deze pagina. Je vindt er in het reglement alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om als wijkcomité een subsidie te ontvangen.

Wat doet een wijkcomité

Een actief wijkcomité kan aanleiding geven tot samen tuinieren, spelen, delen, zorgen, ... Je kan zelf bepalen wat je allemaal wil organiseren.

Als stad moedigen wij buren aan om elkaar aan te spreken en samen tot mooie buurtprojecten te komen. Daarvoor hebben we de projectsubsidie in het leven geroepen.

Of je kan een buurtdrink organiseren om elkaar beter te leren kennen. Je kan hiervoor financiële ondersteuning krijgen onder de vorm van een buurtcheque.

Hoe kan je een wijkcomité oprichten?

Ben je overtuigd om in jouw buurt een nieuw wijkcomité op te starten? Vul dan zeker het formulier hiernaast in.

Eenmaal we de nodige informatie verzameld hebben, wordt een officieel erkenningsdocument opgemaakt. Na ondertekening van dit document door de burgemeester en algemeen directeur zijn jullie officieel erkend als wijkcomité! De wijkwerker van jouw gebied komt daarna graag eens kennismaken en geeft verdere informatie over de verschillende projecten van de Stad.

Elk jaar in november sturen we bovendien een oproep uit aan alle wijkcomités om een basissubsidie voor het voorgaande werkjaar aan te vragen.

Voor de erkenning als wijkcomité dien je ook over een eigen rekeningnummer te beschikken en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te hebben. Voor de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kan je gebruikmaken van de gratis vrijwilligersverzekering van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Hiervoor dien je je wijkcomité jaarlijks te registreren. Daarna kan je elke activiteit afzonderlijk registreren.

Aanvraag erkenning wijkcomité
Aanvraag erkenning wijkcomité
Aanvraag erkenning wijkcomité
Aanvraag erkenning wijkcomité
Aanvraag erkenning wijkcomité
Aanvraag erkenning wijkcomité

Wil je graag een wijkcomité oprichten?

Dien hier jouw aanvraag in