Bankjes #VANRSL

Wil jij ook een Bankje #VANRSL? Hier vind je alle info!

Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen. Met het project 'Bankjes #VANRSL' willen we de mensen opnieuw op de stoep samenbrengen.

Je buren kennen zorgt er ook voor dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Je kan vragen om een oogje in het zeil te houden of de planten water geven als je op reis gaat. Mensen die moeilijk te been zijn, kunnen buren vragen om af en toe wat boodschappen mee te brengen.

Hoe werkt het?

Twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan de gevel geïnstalleerd, terwijl een lichte bank binnen achter je deur hangt. Je hebt keuze uit verschillende modellen en kleuren.

  • Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je de plank op de stalen dragers.
  • Wanneer de bank niet openstaat, klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot.

Is mijn gevel geschikt?

Alle gevels zijn mogelijk! Enkel aan voorgeïsoleerde gevels of gevels met een erfgoedwaarde kan je geen bankje ophangen. De plugs waaraan de driehoeken worden opgehangen, zitten 8 cm diep in de gevel verankerd. Een gevel van een enkele baksteen in na-Middeleeuwse conditie is stevig genoeg.

Wanneer je gevel verschillende dieptes heeft (bv een arduinen basis met bakstenen muur), passen we de installatie gewoon aan.

Afmetingen

De plank is 150 cm breed. Om de driehoeken niet teveel naar binnen te installeren, moet je gevel minstens 125 cm breed zijn. De bank komt normaal op de standaard stoelhoogte van 43 cm. Er is op zowel breedte als hoogte speling mogelijk.

De plank rust uiteindelijk op enige afstand van de gevel, dus een vensterbank is ook geen probleem. Ze wordt zelfs de ideale rugsteun!

Wat kost het?

Inwoners van Roeselare kunnen voor 88 euro (incl. btw) een bankje laten installeren aan hun voorgevel. Hiervoor werkt de Stad samen met het bedrijf Gevelbank, die instaat voor het leveren van de steunen en het delen van de expertise. Halte-R staat in voor het maken van de banken zelf en voor de installatie aan de gevels.

Bankjes #VANRSL
Bankjes #VANRSL
Bankjes #VANRSL