Wil jij ook een Bankje #VANRSL? Hier vind je alle info!
Een goed contact met de buren kan zo veel betekenen. Met het project 'Bankjes #VANRSL' willen we de mensen opnieuw op de stoep samenbrengen.
Je buren kennen zorgt er ook voor dat de stap om hulp te vragen kleiner wordt. Je kan vragen om een oogje in het zeil te houden of de planten water geven als je op reis gaat. Mensen die moeilijk te been zijn, kunnen buren vragen om af en toe wat boodschappen mee te brengen.
Twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan de gevel geïnstalleerd, terwijl een lichte bank binnen achter je deur hangt.
Het kleur van de stalen dragers kan je kiezen:
De soort plank kan je ook kiezen:
De planken zijn afgewerkt met een beschermlaag.
De plank is 150 cm breed. Om de driehoeken niet teveel naar binnen te installeren, moet je gevel minstens 125 cm breed zijn. De bank komt normaal op de standaard stoelhoogte van 43 cm. Er is op zowel breedte als hoogte speling mogelijk.
De plank rust uiteindelijk op enige afstand van de gevel, dus een vensterbank is ook geen probleem. Ze wordt zelfs de ideale rugsteun!
Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je de plank op de stalen dragers. Wanneer de bank niet openstaat, klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot.
In principe zijn alle gevels mogelijk! Enkel aan voorgeïsoleerde gevels of gevels met een erfgoedwaarde kan je geen bankje ophangen. De plugs waaraan de driehoeken worden opgehangen, zitten 8 cm diep in de gevel verankerd. Een gevel van een enkele baksteen in na-Middeleeuwse conditie is stevig genoeg. Ben je geïnteresseerd in een gevelbankje, dan ben je zelf verantwoordelijk om na te gaan of jouw gevelsteen sterk genoeg is om een bankje te dragen.
Wanneer je gevel verschillende dieptes heeft (bv een arduinen basis met bakstenen muur), passen we de installatie gewoon aan.
Ik zit wekelijks op mijn bankje samen met mijn overbuur en dichte buren. We zitten er graag na het werk met een pintje in de hand. Vroeger zaten we op de dorpel, maar een bankje is wel een stuk aangenamer om langer op te zitten - Sam Cleiren, woont in Krottegem en heeft al sinds 2020 een bankje aan zijn voorgevel hangen.
Inwoners van Roeselare kunnen voor 88 euro (incl. btw) een bankje laten installeren aan hun voorgevel. Hiervoor werkt de Stad samen met het bedrijf Gevelbank, die instaat voor het leveren van de steunen en het delen van de expertise. Halte-R staat in voor het maken van de banken zelf en voor de installatie aan de gevels.
Zoals boven al beschreven, dient de eigenaar zelf te garanderen dat zijn/haar muur geschikt is om een bankje te dragen.
Zowel de Stad, als Halte-R die instaat voor de installatie, draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die ontstaat tijdens of na de bevestiging.
Ook voor verder onderhoud, herstellingen (gebruiksschade) ben je zelf verantwoordelijk.
Het plan kan je hier bekijken.
Deze website maakt gebruik van cookies.